holland

Az SZTE-MGK hallgatóinak lehetősége van kertészeti gyakorlaton részt venni Hollandiában, különböző telepeken.

Kedves Hallgatók!

 

 

Az SZTE-MGK hallgatóinak lehetősége van kertészeti gyakorlaton részt venni Hollandiában, különböző telepeken.

Egy általános tájékoztatóban szeretnénk bemutatni a gyakornokokat patronáló csoport munkáját illetve a gyakornokok életét, hogy előre képet alkothass az itteni lehetőségeidről, teendőidről, megkönnyítve ezzel az utazással, csomagolással, illetve egyéb dolgokkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseid megoldását.

 

A gyakornokokat patronáló csoport 1990 óta folytatja munkáját. Ez alatt az idő alatt több mint 700 gyakornok fordult meg segítségünkkel Hollandiában. A magyar-holland együttműködés először egy testvérvárosi kapcsolattal kezdődött Hódmezővásárhely és Haarlemmermeer között. A program keretén belül 18-25 év közötti középiskolások, főiskolások és egyetemisták külföldi gyakorlatának biztosításával foglalkozunk, akik 3 vagy 6 hónapig tartózkodnak itt. Csoportunk 2 házzal rendelkezik. A házak Badhoevedorp és Nieuw-Vennep falvakban vannak, Amsterdam vonzáskörzetében.

Kép galéria:

Hollandia

 

Utazás

A kiutazás egyéni úton történik, így több lehetőség közül is választhatsz.

  • Busszal (Eurolines): a buszállomás Amsterdamban van)
  • Repülővel (Schipol repülőtér)
  • Vonattal
  • Holland Fuvar (taxi busz)

 

Az utazás idejének megválasztásánál javasoljuk, vedd figyelembe, hogy általában az első munkanapod a hétfő, ezért ha az utazás “viszontagságait” szeretnéd kipihenni célszerű egy nappal korábban érkezned.

Mivel a busz/vonat/repülő érkezési ideje igen változó. Megérkezésed után telefonálnod kell. A csoport egyik tagja amilyen gyorsan lehet, érted megy és autóval a szálláshelyedre szállít. Az illetékes telefonszámát e-mail útján kapod meg.

 

Szállás

A csoport által bérelt házak mindegyike igen jól felszerelt, megtalálsz benne mindent, mely egy normális életszínvonal eléréséhez szükséges. A házakban található nappali szoba, konyha, 4 hálószoba (1-2 ágyas), fürdőszoba, WC. A berendezési tárgyakat illetően is igyekeztünk a fiatalok igényeit szem előtt tartani. Van TV, CD lejátszó, mikrohullámú sütő, szendvicssütő, és természetesen mosógép, szárítógép, hűtőszekrény, vasaló, evőeszközök, étkészlet, edények stb. Ingyenes Wifi elérési pont biztosított. A hálószobákban párnák, takarók és a hozzá tartozó ágyneműk is. Ezek mindegyike közös használatra van, és a gyakornokok a ház tisztaságáról, a berendezések épségéről maguk gondoskodnak. Széf van, de nagy értékek kivitelét nem javasoljuk.

 

Hetente egyszer a csoport egyik tagja felkeresi a házat és meggyőződik arról, hogy a házban minden rendben megy-e. Minden felmerülő problémáról öt tudod tájékoztatni, és ö minden esetben a lehetőségeihez mérten megpróbál neked segítséget nyújtani. A házakban tilos a dohányzás és bármilyen formája a kábítószereknek!

 

Munka

Az első napodon egyikünk elkísér a munkahelyedre, ahol aláírásra kerül a munkaszerződésed. Mely tartalmazza, hogy öt nap alatt 38 órát vagy köteles dolgozni, egy hónapra két fizetett szabadnap jár neked, és a munkádért havonta összesen kb. 398 eurót kapsz. A túlóra illetve ennek bérezése már a főnök és a gyakornok közötti megállapodáson alapul, hatáskörünkön kívül esik. Itt szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy kiutazásod célja főként a tanulás, tapasztalatszerzés és nem a pénzkeresés! A gyakorlati idő lejártával gyakorlati beszámolót kell készítened (angolul vagy németül) erre kapsz egy igazolást, oklevelet hogy letöltötted a gyakorlati idődet.

A munkahelyed járműként biciklit biztosít számodra. Ez azt jelenti, hogy minden egyes munkanap kerékpárral kell megtenned a lakásod és a munkahelyed közötti távolságot, mely akár 12 km is lehet. Hollandiában az időjárás nagyon változékony, erősen fúj a szél, gyakran esik az eső, ezért esőkabátot, sőt esőnadrágot (mely biciklizés közben igen praktikus viselet az eső ellen) is csomagolj! Valamint a munkaruháról se feledkezz meg! A bicikli karbantartásáról magad vagy köteles gondoskodni. Ha mód van rá, az arra megfelelő helyen (tárolóban) tárolni!


 

 

Fontos tudnivaló

Munkahelytől függően zsebpénzt hetente vagy havonta kapsz. Tehát egy hétig/hónapig abból a pénzből kell gazdálkodnod, melyet még Magyarországról hoztál magaddal. Egy átlagos életvitel mellett 200-250 euro elég egy hónapra. Természetesen az itteni szupermarketekben is találhatsz olcsó és drágább dolgokat is, és az ár nem okvetlenül a minőségtől, inkább a termékek márkájától függ.

 

Mivel 3 hónapig egy számodra idegen országban kell egyedül boldogulnod, kérjük nyelvtudásod szintjét reálisan mérd fel! Ha nem vagy biztos magadban, a még előtted álló időben törekedj annak csiszolására!

 

Tudjuk, hogy kiutazásod, beköltözésed izgalmakkal és sok új információval jár, azért ne feledkezz meg az otthoni családtagjaidról, akik aggódnak érted, hívd őket!

 

 

Reméljük levelünkkel segítettünk és kívánjuk, hogy az itt eltöltött időben jól fogod magad érezni.

Jó utat kívánunk!

 

 

Üdvözlettel:

A Munkacsoport

 

 

 

Az SZTE-MGK hallgatói jelentkezhetnek:

 

Dr. Mári Edit Ilona

302. iroda

E-mail: mari@mgk.u-szeged.hu