1.png

Az országban először készül doktori disszertáció az édesburgonya termesztés-technológiájának vizsgálatából

Szarvas Adrienn

okleveles növényorvos, tanársegéd

Az édesburgonya másnéven a batáta (Ipomoeas babatas (L.) Lam.) a 6. legjelentősebb élelmiszer-növény a világon a rizs, a búza, a burgonya, a kukorica és a kasszava után. Termesztésének több évezredes termesztési hagyománya mellett ezt a napjainkra többszörösen igazolt figyelemre méltó beltartalmi értékei, táplálkozás-élettani hatása is indokolja. A batáta talán legfontosabb élettani hatása a vércukor-szint szabályozásában betöltött szerepe. Közepes glikémiás index (GI) jellemzi.

2.png

A batáta hazánkban az utóbbi években egyre nagyobb ismeretségre és népszerűségre tesz szert, ami köszönhető az internet világának, a különböző televíziós – elsősorban gasztronómiai – műsoroknak, valamint a kereskedelem és infrastruktúra rohamos fejlődésének. Ezzel párhuzamosan azonban megoldandó problémát okoz az iránta megmutatkozó, egyre növekvő kereslet, ami jelenleg olyan mértékű, hogy azt már a növekvő termelői kör sem tudja kielégíteni. Ennek oka egyrészt a még mindig elégtelen méretű termőterület, másrészt az, hogy a hozzáférhető termesztéstechnológiai leírások és tapasztalatok ellenére, a termésbiztonságot illetően továbbra is rendszeresen adódnak helyi szinten felmerülő problémák, amelyek a vártnál kisebb, illetve gyengébb minőségű termést eredményeznek, ezzel gyakran rontva a termelői kedvet.


2015 év elejétől a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara együttműködik a Bivalyos Tanya Kft.-vel a batáta termesztéstechnológia, szaporítóanyag-előállítás fejlesztése, illetve a fő és melléktermékek feldolgozási lehetőségeinek vizsgálata terén. A kísérletekben a Kar kooperál a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomásával is. 2015-ben sor került egy levéltrágyázási kísérletre az SZTE MGK-n. Majd 2016-ban felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori Iskolájába, ahol a PhD kutatásom lett a batáta hazai termesztés-technológiájának fejlesztése, felhasználási lehetőségeinek vizsgálata és bővítése. Immáron 5 éve foglalkozok édesburgonya termesztéssel, kisparcellás kísérleteket állítunk be Monostori Tamással a Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet vezetőjével. Nagyon büszke vagyok arra, hogy nekem lesz először Magyarországon az első édesburgonyából készült doktori disszertációm. Reméljük, hogy eredményeink hozzájárulnak majd a sikeres batátatermesztéshez a Dél-alföldi régióban. Doktori disszertációm a hazai növénytermesztőket és kutatókat segítheti majd a jövőben a termesztési tényezők pontosabb alkalmazásában, ami nagyobb és biztosabb termésmennyiséghez vezet.

3.PNG 4