Általános ismertető

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen, az évszázados múltú helyi mezőgazdasági szakoktatás meghatározó elemeként működik, immár több, mint 40 éve képviselve az agrár-felsőoktatást a városban.

Oktatás

A Karon alapképzésben (BSc) mezőgazdasági és vadgazda mérnöki szakon folyik oktatás nappali és levelező tagozaton.

Az alapképzés mellett, felsőoktatási szakképzésben való továbbtanulásra is lehetőség kínálkozik állattenyésztő mérnök, kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök és mezőgazdasági mérnök szakon.

Végzett hallgatóink és érdeklődő diplomás szakemberek számára a szakmai aktualitások és felmerülő igények szerint kidolgozott és indított szakirányú továbbképzések („szakmérnöki” képzések) kínálnak szakmai fejlődési lehetőség.

A Továbbképzési Osztály és Regionális Szaktanácsadási Központ szervezésében számos tanfolyam és (többek között OKJ-s) képzés keretében bővíthetik, aktualizálhatják ismereteiket az érdeklődők.

 

Gyakorlati oktatás

Karunkon kiemelt hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás. Mezőgazdasági mérnök szakos hallgatók számára a gyakorlatokat alapvetően a tangazdaságra, illetve a régió mezőgazdasági vállalkozásaira, szakigazgatási hivatalaira, szakmai szervezeteire alapozzuk. A vadgazda mérnök szakos hallgatók gyakorlati képzése elismert vadásztársaságok bevonásával történik. A felsőoktatási szakképzés hallgatói szakmai gyakorlataikat vállalkozásoknál és magas színvonalú kisgazdaságokban végezhetik.

 

Tangazdaság

Karunk Tanüzeme 1976-ban létesült, 2008. január óta Szegedi Tudományegyetem Tangazdaság Kft. néven és formában működik. Az állattenyésztési és növénytermesztési termelőtevékenység mellett feladata a hallgatók gyakorlati oktatása, a továbbképzés, a tudományos kutatás. A 400 hektár szántó mellett, holland típusú Holstein fríz tejelő szarvasmarhatelep, évi 600 hízósertés kibocsátására alkalmas FUNKI rendszerű sertéstelep, magyar merinó fajtájú juhállomány, valamint őshonos magyar kendermagos baromfi fajtafenntartó telep található. A sokféle haszonállat-tartó telepek korszerű, az állatok számára ideális tartási körülményeket biztosítanak és megfelelnek az EU környezet- és állatvédelmi előírásainak is. A Tangazdaság Kft. területén kialakításra került egy holland mintára megvalósított családi méretű tejfeldolgozó kisüzem és az új-zélandi kormány támogatásával készült juhászati mintafarm.

 

Kutatás

Karunk intézetei szakmai profiljának és a választott specializációknak megfelelően a hallgatók bekapcsolódhatnak a tudományos diákköri munkába. Évek óta országos sikereket érünk el a Tudományos Diákköri Konferenciákon a legkülönbözőbb témakörökben. Kiterjedt kutatásokat folytatunk gabona- és zöldségnövények legkorszerűbb nemesítési eljárásaival, az állattenyésztés és takarmánygazdálkodás hatékonyságának növelésével, a megújuló és alternatív energiaforrások hasznosításával, a vadgazdálkodás, a vadállomány-szabályozás és vadegészségtannal, valamint vidékfejlesztéssel, falusi turizmus fejlesztésével, agrárlogisztikával és agrármarketinggel kapcsolatban.

 

Nemzetközi kapcsolatok

Karunk évtizedek óta nagy gondot fordít a külkapcsolatok kiépítésére és ápolására. Sokrétű kapcsolatot tart fenn főként oktatási és kutatási területeken német, angol, francia, belga, holland, olasz, görög török, portugál, norvég, izlandi, lengyel, román, bolgár, szerb, macedón, albán, koszovói, észt, litván és finn társegyetemekkel. Hallgatóink különböző programok keretében hosszabb-rövidebb külföldi tanulmányokat folytathatnak, valamint farmgyakorlatokon is rendszeresen részt vehetnek. Minden tavasszal nemzetközi tudományos konferenciát szervezünk.

 

Diákélet a karon

Karunk valamennyi nappali tagozatos hallgatója számára – igény szerint, finanszírozási formától függetlenül – kollégiumi elhelyezést biztosít 3 ágyas kollégiumi szobákban. Saját éttermében naponta többféle menüből lehet választani. A szakkönyvtár több mint 50 ezer kötete várja a tanulni, művelődni vágyókat. Az olvasóteremben internet elérési lehetőség is van. A kollégium a Karral egy épülettömbben, a belvárosban van. A kollégium udvarában parkolót és zárt kerékpártárolót alakítottunk ki. Az épület előtt van a helyi és távolsági busz megállója, a vasútállomás pedig néhány perc alatt elérhető. A tornaterem, a szabadtéri sportpálya és a kondicionáló terem várja a sportolni vágyókat, de mód van lovaglásra is. A városi uszodába kedvezményes belépő igényelhető. A Kar területén és a kollégiumban wifi hálózat üzemel, valamint Internet Klub működik.

 

Nemzetközi szakmai elismerés

A Szegedi Tudományegyetem a világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye közé került a mező- és erdőgazdálkodási kategóriában a brit Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2013. májusában nyilvánosságra hozott tematikus rangsorában. Az összehasonlítás alapja egy online felmérés, amelynek révén a világ többtízezer neves oktatója, kutatója mondhat véleményt az általa művelt tudományterületen az egyetemről. Ezt a szempontrendszert a QS kiegészíti a szakokon végzők leendő munkaadóinak véleményével, továbbá a kutatókat minősítő publikációs teljesítménnyel és idézettségével (H-index).