6_x_4_in_copy_4

A mezőgazdaság és a környezetvédelem globális kihívásairól tanácskoztak a 21. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencián

Globális kihívások és válaszok a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén címmel, az SZTE Mezőgazdasági Kar fő szervezésében rendezték meg a 21. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát, amely idén a klímaváltozást állította a középpontba. A részvevőket Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese, valamint Dr. Mariana Ramona Ciolac, a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem Gazdálkodás és Vidéki Turizmus Karának dékánja, valamit Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja köszöntötte beszédében.


erasmus_13

6_x_4_in_copy_5

6_x_4_in_copy_51

6_x_4_in_copy_52

6_x_4_in_copy_53


„Több mint 20 országból több mint 150 résztvevő van jelen a konferencián, több mint 50 előadással és legalább ugyanennyi posztert is bemutatnak ezen a napon. A konferencia résztvevői választottak minket, beküldtek egy összefoglalót az előadásukról, ezeknek témái alapján határoztuk meg, hogy milyen szekciók legyenek. Idén öt szekcióban mutatják be munkáikat a kutatók, ezek gyakorlatilag a mezőgazdaság teljes spektrumát átölelik. A többi között a növénytermesztési és állattenyésztési ismeretek mellett a környezetvédelem, az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerfeldolgozás, a vadgazdaság, vagy az agrárökonómia is szerepel a témák között. Nagyon széles a spektrum és nagyon változatos. Ebben az évben különös hangsúlyt fektettünk a globális felmelegedésre. Az Erasmus Week keretén belül zajlik az idén a Wellmann Konferencia. Az Erasmus hétre azokból az afrikai országokból is érkeztek hozzánk résztvevők, érdeklődők, akik számára az elsivatagosodás már érzékelhető tény, akik ezek között a körülmények között termelnek” – mondta Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja.

6_x_4_in_copy_5

6_x_4_in_copy_51


Különbözőségeink ellenére, akkor is, ha eltérő fajokat, vagy más fajtákat tenyésztünk, mint egy észak-afrikai országban gazdálkodó, hasonlóak a gondjaink.

„Magyarországon most jutottunk el oda, hogy nagyon meg kell gondolnunk, hogy az állattenyésztésben milyen fajtákat vonunk tenyésztésbe, hiszen gazdaságosan termelni csak úgy tudnak az állatok a nyári melegben, hogyha hűtjük a környezetüket. Nagyon sokat tudunk tanulni a mai napon a külföldi kollégáktól. Az egyetemnek - sok egyéb mellett - alapvetően két kiemelt feladata van: az egyik az oktatás, a másik a kutatás. A kutatás nem lehet belterjes, egy nemzetközi kapcsolat nagyon nagy értéket tud képviselni, amellyel tágíthatjuk látókörünket” – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit, dékán.


6_x_4_in_copy_52


„A Wellmann Konferencia egy jó lehetőség arra, hogy azokat a hatásokat, amelyeket a klímaváltozás előidéz, akár a növénytermesztés, akár az állattenyésztés, akár a környezetvédelem területén, a meghívott kutatókkal együtt gondoljuk tovább a megoldási lehetőségeket keresve. Emellett próbálunk közösen gondolkodva olyan új kutatási projekteket is tervezni, amelyek segíthetnek abban, hogy regionálisan is tudjuk kezelni ezt a problémát” – mondta Prof. Dr. Czóbel Szilárd, a Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia szervező bizottságának elnöke.


6_x_4_in_copy_54

6_x_4_in_copy_55


Az Európai Unió elképzelései előre mutatók a klímaváltozás kezelésében. A zöldítés és az élőhelyrekonstrukció elősegítik azt, hogy a különböző művelt területeken jobb legyen a talajok víztartalma, ezáltal növelve a termelésbiztonságot. Az újra zöldítések és élőhely-visszaalakítások hatalmas előnye, hogy ezáltal csökkenthető a széndioxid-kibocsátás és a megkötési potenciál növekszik, így egy élhetőbb jövőt teszünk lehetővé – tette hozzá Prof. Dr. Czóbel Szilárd.


A kutatók előtt régóta nyilvánvalók a globális felmelegedés hatásai, azonban a döntéshozók nem minden esetben vették figyelembe ezt a problémát, ugyanakkor az extrém száraz évszakoknak, éveknek gazdasági hatásaik is vannak, melyek miatt az utóbbi időszakban a döntéshozók is egyre komolyabban veszik a fenntartható gazdálkodás kérdését – összegezte Prof. Dr. Czóbel Szilárd.


6_x_4_in_copy_56


Édesburgonya-kutatásával jelentkezett a poszter szekcióba Adu Donyina Gideon, a Mezőgazdasági Kar tanársegédje. A fiatal kutató a nyugat-afrikai Ghánában szerzett BSc diplomát, majd a MATE-n MSc-zett, jelenleg pedig a SZTE Környezettudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója.


„Ha különböző agrikultúrájú emberek, különböző kutatási területtel találkozhatnak, akkor új perspektívákat ismerhetnek meg. Az egyetemen elsősorban a magyar szempontokat tanulmányozhatom, ezért nagyon jó lehetőség ez a konferencia a számomra arra, hogy találkozhassak más országok kutatóival, más nézőpontokat ismerhessek meg” – mondta Adu Donyina Gideon.


Az SZTE MGK tanársegédje kiemelte, szerencsés, hogy Afrikában kezdte tanulmányait, majd Európában bővítheti ismereteit, és olyan kutatók lehetnek a példaképei, mint Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatóprofesszora.


6_x_4_in_copy_57

Események

Rendezvénynaptár *