Családi nap díjesővel a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar tangazdaságában

Kötetlen programokkal, bemutatókkal, játékokkal várták az érdeklődőket szombaton a hódmezővásárhelyi tangazdaságba. Ugyanekkor volt a mezőgazdasági kar esszépályázatának díjkiosztója is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Szombaton tartotta „Nézz szét nálunk!” című családi napját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara Hódmezővásárhelyen. A Takács Ferenc Képző Központban egész napos program várt mindenkit kisgyerektől az idősekig. Megnézhették a kar hallgatóinak képzését szolgáló tangazdaságot, részt vehettek rajzversenyen, bemutatókon, játékokon, lovas kocsizáson, lövészeten, drónbemutatón, de a bátrabbak akár egy tudományos magyarázatokkal támogatott sertésboncolást is láthattak.


A nyílt napon kerítettek sort a kar által meghirdetett „Gazdálkodj okosan!” középiskolásoknak szóló pályázatának díjátadójára.


Mikó Edit dékán kérdésünkre elmondta, több mint tíz éve indították ezt az ösztöndíj programot. Egyrészt beiskolázási szándékkal, illetve, hogy az egyetemen is megismerjék azt a közeget, akik később hozzájuk kerülnek.


dscf5120_0


- Ez egy esszépályázat, agrárgazdálkodás a témakör. Nem véletlenül: az ökonómiai tudás az agrárium minden területén nélkülözhetetlen. A versenynek több hozadéka van. Megismerjük a fiatalokat, a felkészítő tanárokat, hidat próbálunk képezni az egyetem és a középiskolák között.


Gyakori példa akad arra, hogy a versenyzők végül hozzánk jönnek tanulni. Különösen az első három helyezett, mert akit felvesznek hozzánk, és be is iratkozik, megkapja a 100 ezer forintos ösztöndíjat.


Idén harmadik lett Vincze Barbara, a békéscsabai közgazdasági középiskola tanulója „Új jövőt teremt az ökológiai gazdálkodás” munkájával. Elmondta, hogy azért választotta ezt a témát, mert a környezetszennyezés manapság komoly probléma. Második lett Garabuczi Vanessza Klára „Kis közösségek egy fenntarthatóbb világért” pályázatával. Az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákja úgy fogalmazott: a szívügye a környezetvédelem. Az első díjat ugyanebből a középiskolából a most 10. osztályt végzett Zsótér Zoltán „Egy falu energiaellátásának és élelmiszertermelésének előnyei a várossal szemben” című esszéje érdemelte ki. A biológia-kémia szakos tanuló úgy foglalta össze: hisz abban, hogy faluban jobb élni, és el lehet látni a lakosoknak magukat önerőből.


zsoterzoltan

Az első helyezett, Zsótér Zoltán és Mikó Edit dékán.

Fotó: Králik Emese


- A pályamunka hozzávetőleg 18 oldal lett, három hét alatt készítettem el. Érdekel a mezőgazdaság, a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karra szeretnék jönni.


Mérnök szeretnék lenni, hogy milyen, még pontosan nem döntöttem el. A családban jelenleg senki nem foglalkozik mezőgazdasággal, a nagyapám viszont korábban igen, talán ő adta számomra a mintát – mondta.


A felkészítő tanára, Gabnai Edit érdeklődésünkre kiemelte: Zoli a saját élményeiből merített, azokat dolgozta fel., sok mindennek utána kellett néznie, a dolgozata nagyon személyes hangvételű lett. Hozzátette azt is, hogy a vásárhelyi pályázatra rendszeresen küldenek dolgozatokat a diákjai, idén Zoltánt szaktanári, Vanesszát osztályfőnöki minőségben kísérte el.


Események

Rendezvénynaptár *