Általános ismertető

Felvételi tájékoztató 2017. letöltése


Az SZTE Mezőgazdasági Karról röviden:


Most 120 éves iskolánk hagyományai tovább élnek! Hódmezővásárhelyen 1896-ban alapították az alsó fokú földműves iskolát, a Karunk jelenlegi tanüzemének területén, amely a II. világháború végéig működött. Ezt követően mezőgazdasági középiskolává alakult, 1961-től pedig felsőfokú intézmény. A rendszerváltozást követően a megváltozó agrárágazat igénye magával hozta a gyakorlati képzés reformját. A fő tantervi cél továbbra is a gyakorlatorientált képzés, a színvonalas oktatás megőrzése. A magyar felsőoktatás integrációs folyamatának eredményeképpen 2000. január elsejétől a Szegedi Tudományegyetem karaként működik.


A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara jelenleg két szakon (mezőgazdasági- és vadgazda mérnök) és két tagozaton (nappali és levelező) folytat képzést magyar és angol nyelven, amelyhez felsőfokú szakképzések, kiterjedt posztgraduális és felnőttképzés, szaktanácsadás és hazai valamint külföldi partnerekkel folytatott tudományos alkotómunka kapcsolódik. A kutatómunkába a Tudományos Diákkör keretében számos hallgató kapcsolódik be évente. Országszerte és különösen a régióban kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezünk a mezőgazdasági vállalkozások, a pénzintézetek, az önkormányzatok, az irányító hatóságok körében, ami lehetőséget teremt a hallgatói gyakorlatok változatos témájú és helyszínű megszervezésére. Karunkról a különböző mobilitás programok keretében Angliába, Írországba, Hollandiába, Németországba, az USA-ba, Franciaországba és az intézményünk kapcsolatából adódó egyéb országokba várják a vállalkozó kedvű hallgatóinkat.


Az egyik legfontosabb cél: hasznosítható tudást adni!

A gyakorlati oktatásra a Kar mindig nagy hangsúlyt fektetett. A Kar épületeitől nem messze, a város határában van tanüzemünk, ahol négyszáz hektáron szántóföldi növénytermesztés folyik, a központi részen pedig holland, új-zélandi típusú állattartó mintatelepek mellett, holland típusú sajtot készítő kisüzem és lovarda is működik. Sokféle gép segíti a gazdálkodást és a gyakorlati képzést.


A nyelvtudás ma már elvárás!

Az államilag elismert nyelvvizsgát kényelmesen, helyben is leteheted a Karunk épületében működő akkreditált ECL Nyelvvizsga Központban.


A Karunkon tanulóknak nincsenek nagy kiadásaik!

Természetesen te is részesülhetsz ösztöndíjban és más anyagi juttatásban!

Ez többféle is lehet:

- Teljesítmény alapú támogatás/ösztöndíj, amely lehet:

  • tanulmányi ösztöndíj,
  • kiemelt tanulmányi ösztöndíj,
  • közéleti tevékenységért megállapított ösztöndíj,
  • köztársasági ösztöndíj.

- Szociális alapú támogatás, amely lehet:

  • rendszeres (állandó) szociális ösztöndíj,
  • rendkívüli (egyszeri) szociális ösztöndíj, támogatás.

- Kedvezményes természetbeni juttatás:

  • tankönyv- és jegyzettámogatás,
  • kollégiumi elhelyezés.

- A kulturális tevékenység, sporttevékenység támogatása.

Tanulmányi ösztöndíj egy tanulmányi félév időtartamára adható, szabályzat alapján.

A tanulmányi átlag alapján, tehát 4,5 felett, havonta 25.000 - 35.000 Ft ösztöndíjhoz lehet jutni!


Nálunk minden nappali tagozatos kollégiumi szobát kaphat!

Mindegy, hogy állami ösztöndíjas képzésre vagy önköltséges képzésre nyertél felvételt vagy hódmezővásárhelyi lakcímmel rendelkezel, felvételt nyerhetsz kollégiumunkba!

A közösségi élet kialakulásának döntő színhelye a kollégium. Baráti társaságok, tanulóközösségek jönnek létre az itt eltöltött évek alatt.

A Kar épülettömbjében található kollégiumban 2-3 ágyas szobákban lakhatsz. Saját éttermünkben naponta étlapról, vagy többféle menüből választhatsz. A kollégium épületének alagsorában kialakított klubhelység a hallgatók pihenését szolgálja.

A Mezőgazdasági Kar épületei Hódmezővásárhely központjában vannak. A kollégiummal együtt összefüggő épülettömböt alkotnak, amely egy kellemes parkot fog körbe. Itt található egy fedett tornaterem. A tanulmányaid során a Dél-Alföld legnagyobb szakkönyvtárának 45 ezer kötete vár, amelyben állandó internet hozzáférés van. A kollégiumban Internet Klub és egy jól felszerelt konditeremben működik. Közel található a városi strand, amelyhez kedvezményes belépőt kapsz. A várostól néhány percre van mód a lovaglásra is. A kollégium bejáratánál helyi és távolsági buszmegálló van. Alig félórás távolságra van Szeged, amelyet Hódmezővásárhellyel a vasút és négysávos autóút is összeköti.

Válaszd bátran a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát, ha érdekel képzéseink valamelyike, mert ugyanazt a tartalmat kapod, mint az ország bármely más hasonló agrár-felsőoktatási intézményében: csak a lakóhelyedhez közel, kevesebb utazási költséggel, esetleg kollégiumi díj vagy albérleti díj nélkül, a családod, barátaid közvetlen környezetében.

Érdemes elgondolkozni az önköltséges képzés vállalásán is, hiszen később van lehetőség az állami ösztöndíjas képzésbe átkerülni.